Ja, så är det dags att åka utomlands igen smiley. Nej, jag skall inte på solsemester uten det är en resa till Holland tillsammans med Yvonne. Yvonnes tik (min uppfödning) Blaze skall paras och nu är det dags att bege sig ut i ett snöigt Europa. Skall bli spännande att träffa hanen och även andra uppfödare som kommer finnas på plats. Berättar mer när vi väl är hemma igen!

Julen har varit rätt så lugn här hos oss. Vi har haft besök av min syster Aina med holländarna Malika och Compiz så inalles var det fem HH i huset smiley.

Compiz gillar lantlivet!

Happy Workmate’s Compiz.

Det blev många turer ut på gärdet för Compiz som ville leka.

Julafton var Birger och jag i skogen och körde några korta rapportsträckor med våra hundar. Tyvärr var det lite kallt, minus 18-20 grader, så Leo och Vega fick bara springa var sin sträcka. Ville inte riskera att de skulle bli kalla och sträcka sig, de är ju trots allt lite medelålders nu.
Happy gick tre sträckor och i full fart. Hon sprang så snabbt att hon stod på nosen vid två tillfällen som jag såg – tokfia. Avslutade julaftonsträningen med en promenad så alla skulle vara nöja inför kvällen.

Under julaftonskvällen fick hundarna turas om att vara med oss tvåbenta. Vi ville chansa med att ha ihop hundarna när det fanns en massa roliga paket som de kunde bli osams om. Mat kan annars vara en källa till osämja också, så även bland dessa matvrak smiley.
Alla fem hundar fick öppna paket och tycktes gilla det stora goda kexet som fanns i pappret. Happy fick även en hård gummiboll med ett lite konstigt läte, så hon hade att göra sen.

Förutom härliga vinterpromenader så har jag testat att spåra på snö med Happy. Lade ett godisspår (med vitt godis) ute på parkeringen /vägen och hon spårade precis som vanligt. Kopplet drog jag mellan benen på henne för att hålla nere tempot och det funkade jättefint. Hon spårade med näsan nere i snön, steg för steg. Vid slutet hade jag en lite större godishög och hon åt upp varenda lilla bit. När hon sen fick en boll i snöre att leka med så var lyckan total!

I går var jag först en sväng i Lidköping med min syrra. Vi skulle kolla in mellandagsrean innan hon körde vidare hem till Oslo. Blev inte mycket shoppat på någon av oss kan jag avslöja.
Aina åkte vidare mot grannlandet medan jag begav mig till Kvänum med Happy. Skaraborgs kennelklubb hade inofficiell utställning i en hall där och jag tänkte det kunde vara bra miljöträning för Happy.
Den första vi mötte i dörren var en megastor irländsk varghund… Happy tyckte den var skitläskig! När vi sen kom in i hallen fanns det massor av “nya” bekantskaper där och Happy hade fullt sjå med att kolla in alla. Även om hon tycker vissa hundar är lite läskiga så var hon underbart ostörd av miljön i sig. Hon hoppade, sprang och skuttade även om golvet var halt och ovant. När hon sen hade tittat färdig på alla, för henne, okända raser så var hon precis som vanligt. Nyfiken, busig och ville hälsa på alla som fanns omkring oss.

Innan vi åkte hem hann vi med att köpa fika i kafeterian, dela på en smörgås, och det bästa av allt. Happy hittade en irländsk setterhane jämngammal med henne som ville busa smileyDetta var nog, för Happy, dagens absolut höjdpunkt.

I tät snöväder och på halkiga väger åkte vi sen hemåt, nöjda med dagens “träning”. Jag är glad jag tog mig i kragen och åkte, det ger Happy positiva upplevelser att bära med sig i “ryggsäcken”.

I dag har vi tagit en skogspromenad i solskenet. Har försökt hålla Happy undan de värsta snödyken men det är helt omöjligt. Hon är precis gal efter att dyka och plöja i snön. Så fort man släpper ut henne vill hon ut på gärdet för att hoppa och studsa i snön. En riktig tokfia är vad hon är!

Annrs har dagen ägnats åt lite städande och packande. Städar gör jag så Yvonne och Blaze skall känna sig välkomna. De är på ingång nu i kväll. I morgon bitti startar vi den långa resan på ungefär 130 mil (en väg) och om några dagar är vi förhoppningsvis hemma igen med en parad tik.
Vi har denna gång fått jättefin hjälp av det holländska avelsrådet för långhåren och jag märker tydligt att de är mycket mer noggranna nu mht friskhet hos hundarna, både mentalt och fysiskt.
Endel an hanarna Yvonne (och även jag då) var nyfikna på, avråddes det ifrån att använda. Det var bl.a. pga sjukdomar, tandförluster osv osv….

Ja, nu är det så dags att knyta ihop säcken. Jag skickade första mailet med förfrågningar till Holland i augusti och har sedan dess trålat nätet, tidningar och annat efter HH av hankön. Sen skall det ju räknas på inavelsgrader och kollas med HD, ev ED, det mentala, släktingar…. ja, you name it.

Tills vi hörs igen – ta vara på varann och djuren nu i vinterkylan. Snart är våren här… tror jag smiley

Avslutar med en bild på Vega och Leo efter dagens promenad i kylan.