Årets första utställning är över och så även alla vintriga “storhelger”. Snart också dax att städa ut julen, den lilla som finns här hemma i år. Det kommer gå fort skall jag lova!

I lördags åkte vi med full bil mot Göteborg. Birger, Eva och Anna fanns med i tillägg till Happy och mig. Ja, tur att vi var med för det var ju Happy som skulle ställas utsmiley. När jag för länge, länge sedan anmälde Happy hade jag hoppats på lite mer päls från tomten men tyvärr, hon har inte hunnit pälsa på sig ordentligt.
Så jag var lite i valet och kvalet,men bestämde mig att ta det som träning och shoppa kan man ju alltid göra där nere på MyDog.
Än en gång skvallrade PM’et om att vi var enda HH, alla hårlag inräknade, så just rasbedömningen skulle ju gå snabbt.
För andra året i rad var våran ring placerad uppe på andra vånigen så Happy och jag gick den stillastående rulltrappan upp, hittade plats för buren vid en vägg och sedan var det bara att vänta. Hade ju kommit i god tid, som vanligt, så medan Birger passade Happy så tog jag en “rundtur” och kollade in lite andra raser också. Det var ju en hel del Götenehundar så käntfolk fanns det lite varstans. Hann inte riktigt följa hela raser och bedömningar så de exakta resultaten skriver jag inget om här, kan ju ha fel när man inte har sett allt.

Efter tisskjemaet som fanns uppslaget vid ringen så skulle Happy och jag in kl. 10.45, och det stämde så när som på 5 minuter. Helt otroligt bra gjort med tanke på att det var massor av raser med rätt få hundar i varje. Hör ju inte till vanligheterna att det funkar så himla bra, det är iaf min erfarenhet.

Inne i ringen skötte sig Happy fint tycker jag. Hon är jättelätt att hanskas med, gör som man säger och störs inte av saker i miljön. Det enda jag kan se är att när det blir lite varmt så får hon jättelång tunga smiley som hon gärna vädrar…. Så man får komma ihåg att vattna ofta, hi-hi.

Här är två bilder av Happy under rasbedömningen ( blir inte så bra bilder pga för dålig kamera. Speciellt bilder i rörelse blir kass).

Domaren gillade Happy och hon belönades med både CK, Cert och Cacib. Då hon var enda HH blev hon ju självklart oxå BIR och med det en möjlighet att visa upp sig i gruppfinalen. Kul att man kan få betald för en bra hund även om den inte är i full päls! Ja, Happy fick plus för sina rörelser då domaren påpekade detta, och även i kritiken står det “free mover with good action”!
Actionen är det inget att säga på, det känns i kopplet när hon drar på runt i ringen. Jag skulle aldrig kunna ha ett sånt smalt utställningskoppel som är så populärt hos många. Nej, ett mjukt härligt rundsytt läderkoppel är mer vår melodi.

Ja, vi och våran “fanclub” var mycket nöjda efter Happys resultat och firade med lite seriös shoppingsmiley. Speciellt populära var “Pippitröjorna” som vi alla tre köpte en av. Kanske borde Birger fått en också? Nja, lite för “femi” (tröjan alltså) tycker jag, så han fick nöja sig med en hamburgare istället.
Ja, han “fick” också ett nytt rapportkoppel så någon “grej” blev det ju även på honom. Annars var det inte så mycket i min kasse, lite hundgodis till både Leo och Happy plus en boll.
Provade också nomesele på Happy men det är svårt med standardstorlekar tydligen, de passade inte tillräckligt bra för att jag skulle köpa någon.

Den stora frågan under dagen blev så, “skulle jag ställa henne i gruppfinalen eller skulle vi åka hem?” Det är lång väntan, det är mycket folk och hundar, det är väldigt varmt med alla lampor över allt, orkar jag och orkar Happy? Och våra medresenärer, vill de stanna?
Ja vi stannar, sade alla och vi bestämde oss för att se det som träning och ta chansen att visa upp en randig, happy Happy inför domare och publik med allt vad det innebär i stora ringen.
Under tiden vi väntade på finalerna, grupp 1 skulle gå helt sist av alla gruppen denna dag, så passade vi på att få ett foto taget på Happy. Agria och Royal Canine bjöd alla BIR-vinnare på foto och man fick det med sig på ett stick. Och med obegränsat användningsområde också. Ja, det kallar jag “goddwill”!
Jag har faktiskt tackat både Agria och RC för detta, det tycker jag du också skall göra om du har utnyttjat erbjudandetsmiley!

Fotandet gick efter löpandebandprinsipen men konstigt nog behövde man inte känna sig stressad. Det servades med dricka till både två- och fyrbenta av trevliga Agriafunktionärer och även om det var stekande hett under alla spotlights så såg jag inte någon som svimmade. Bra jobbat Agria!
Ja, Happys bild är den jag har lagt ut på startsidan. Ett fint minne från en fin utställningsdag i Göteborg!

Efter lång, lång väntan och sedan förhandsbedömning så var det äntligen vår tur i grupp 1, att som sista grupp, få springa in i finalringen. Klockan var nästan sex på kvällen och vi var rätt trötta både Happy och jag. Om det så också skulle bli som vanligt, en runda runt och sedan tack och adjö, så hade vi iaf visat upp BIR-vinnade HH ännu en gång. Ja, lite press känner jag ju för jag har i alla år tjatat på mina valpköpare att de skall utnyttja möjligheten att få visa upp våran ras i stora ringen smiley.

Happy i uppsamlingsringen för förhandsbedömning.

Nu blev det inte riktigt som vanligt denna gång utan domaren gillade verkligen min goa Happy för vi blev faktiskt utvalda bland de sju främsta i gruppen!

Ja, det var ju bearded collie och aussie och en bc och några till men vi var bland de 7. Jag kunde inte riktigt fatta detta så jag tittade runt mig och undrade om det var någon bakom mig hon vinkade fram. Jag såg nog ut som ett frågetecken för hon vinkade energiskt.

Vi fick springa igen, en och en. Först fram och tillbaka och sedan runt hela ringen.

Ja, sedan tog det ju slut men jag var glad ändå.

Vi slog alla belgare, schäfer, collier och en massa andra och jag var så glad vi stannade kvar. Har upplevt detta en gång tidigare i just Göteborg och den gången var det Happys far Leo som fick vara i rampljuset. Kul med ett sånt “släktdrag” smiley.
Måste bara lägga in en bild till.
Happy tyckte detta var en konstig hund, hon tittade och tittade. Hon kanske inte såg vad som var fram eller bak?
Efter detta gick det finfint att packa ihop alla priser och bur och bege sig hem mot Götene. Happy sov nog sött i sin bur, vi andra pratade om shoppingfynd, hundar och annat kul vi hade upplevt under dagen. Stackars Birger som körde för även han var rätt mör efter den långa utställningsdagen. Vi andra hade tur och kunde vara passagerare.

Söndag var det dags att packa andra ryggsäckar, rapportträning stod på schemat! Vi diskuterade lite om vi kanske skulle stå över träningen i fall Happy var trött men bestämde oss för att åka i alla fall. Var i Mariestad i god tid så Happy hann rasta sig och värma upp ordentligt och sedan kom även resten av gänget.
Vi var hela 8 hundar denna dag och när de begav sig ut från A så gick även endel av oss 2-förare ut mot B-station också. Vad vi (Birger och jag) inte visste var att de denna gång skulle köra en lång förstasträcka, ca 900 meter, och med facit i hand skulle vi ha låtit bli att köra då.
För att göra historien kort så gjorde vi gemensamt ett dumt val. Jag vände och gick tillbaka till A och vi hade egentligen bestämt att vi inte skulle skicka henne förrän på hemvägen när alla var på väg tillbaka till A.
Hundar med förare gick till B och då kom frågan upp om inte Birger skulle gå en del av sträckan tillbaka med Happy och sedan skicka henne till mig (på A) därifrån. Ok sa jag via radion men det fick jag ångra. De hade även fått vänta en lång stund på att skicka då det tog lång tid innan alla 2-förare var framme på A.
Så när det väl var dags fattade Happy ingenting och vände snabbt tillbaka till Birger. Det var förvirrande med en splittrad flock, både människor och hundar, det var ingen riktigt station och allmänt rörigt.
Jag gick ut och när Happy såg mig skickades hon och vi gick tillsammans tillbaka till A där vi sedan gjorde sällskap resten av träningen.

För att inte sluta med en förvirrad hund så körde vi sedan fyra kortare sträckor ensamma medan de andra drog iväg och tände grillen. Happy sprang precis som vanligt och det känndes så skönt att vi inget hade “förstört” med våra dåliga beslut.
Nu får vi båda i framtiden använda våra hjärnor när beslut skall tas och vara mer noga med att ta reda på hur vi vill ha det inför varje träning. Vi får inte glömma bort att vi tränar med hundar som är mycket mer erfarna än Happy och vara allt för ivriga med att komma framåt.
Självklart accepterar jag att även Happy kan göra fel, lekväl som oss och andra hundar, men vi behöver ju faktiskt inte göra det svårare för henne vid att ta dumma, obetänksamma beslut. Nej, mycket basträning med grundsträckor och inte längre sträckor än vad hennes kondition i nuläget medger, det är nog vad vi behöver tänka på.

Innan vi begav oss hemåt till Götene så grillade vi självklart lite korv tillsammans med rästen av gänget. Smakade alldeles förträffligt med korv och kaffe efter en rätt kylig dag i skogen. Nu blir det väl att vänta tills nästa helg innan det är dax för nästa rapportträning, tyvärr.

Efter en fullspäckad helg var det i dag skönt att bara strosa runt i skogen under tidiga förmiddagen. Passade på att åka iväg rätt tidigt då det senare under dagen skulle mulna på ev. komma lite snö. Man måste ju få med sig de få soltimmar men kan nu i mörkertiden.
Leo var också med till skogen i dag och även om han haltar så tyckte han nog det var kul. Passade på att ta lite nya bilder som jag snart kommer lägga ut på nätet.
I kväll skall Happy och jag till ridhuset igen för lite lydnadsträning. Får väl se hur mycket jag orkar för jag är rätt sliten just nu. Men det blir väl som vanligt att man “tänder till” så fort man är på plats och då glöms den trötta kroppen och “knoppen” bort för en stund. Det är ju så kul att träna!

Avslutar med en “vanlig” bild på Happy, när hon är som bäst smiley