Glömde att berätta en viktig sak i går. Det är ju så att det har upptäckts att det finns några HH som bär på den genetiskt ärftliga sjukdomen DM, Degenerativ Myelopati. Det är en sjukdom som oftast uppträder rätt sent i livet, vid 7-8 års ålder, och den påverkar hundens bakdelsfunktion. Kallas även ibland schäfervinglighet.
För att en hund skall bli sjuk så måste anlagen ärvas från båda föräldrarna. Bär en av föräldrarna på anlagen kan avkomman bli bärare men den blir inte sjuk.

Än så länge har jag bara sett att det hittats hos korthårsholländare men det kan ju bero på att det är mestadels korthår som testats. Och jag har ju korthår i mina linjer på nästan samtliga hundar så det skulle kunna finnas nånstans där bakom.

Så för att säkerställa att jag/Happy inte bidrar till sjuka hundar inom rasen så har jag valt att skicka in ett blodprov och DNA testa Happy. Fick svar för några dagar sedan och hon är N/N = negativ.
Detta betyder att Happys valpar INTE kommer drabbas av DM 🙂 Gött!

I går var en rolig dag. Det var ju D-kullens födelsedag och det måste ju självklart firas. Happy och Izzie följde noggrannt med när jag gjorde i ordning deras “bakelser”.
Och när den sen serverades så försvann, iaf Happys, i ett nafs. Hon har en välutvecklad teknik när det gäller att ta sig an ätliga saker 🙂
Izzie är än så länge lite mer ovan men med konkurrens från mamma så gäller det att vara alert.Recept:
Hönökaka där man tar ut rundlar av valfri storlek mha ex. ett glas. Använde i dag fem rundlar då dom inte var så stora. Lite roligare att bygga på höjden 🙂
Man breder fyllning på rundlarna, jag använde skinkost på tub, leverpastej, caesar hundmat och prinskorv. En riktig hit bland mina tjejer smiley

Förväntansfulla
Ja, det blev ingen hundmat till lunchen den här dagen 😉

Efter all god “mat” åkte vi iväg till Vättlösa. Jag la tre spår först och gick sen en promenad. Var lite extra modig då jag inte ens blev rädd när en älg dök upp bara max 20 meter ifrån oss. Det kom ett litet skall från tjejerna men det brydde inte älgen sig i.

När skymningen började komma fick Izzie gå två spår, ett med skogspinnar och ett med vanliga träapporter.
Jag är nöjd med hennes spårande men skulle önska hon inte likssom stannade upp och kollade av omgivningen som hon gör ibland. Det var perfekt när jag spårade i riktigt mörker, då kollade hon inte alls upp. Säkert för det ändå inte fanns nåt att se 🙂
Så vi får jobba med uthållinheten i spåret, speciellt på gräsplan och gärde, i skogen är det inte alls samma beteende. Men hon är säker och fin med apporterna nu, missar väldigt sällan att markera någon.

Happy tuffade på som ett ivrigt tåg. Hon ligger på lite hårt men det är ju bara att bromsa och då är hon även noggrann med sina apporter. Så summa summarum, alla apporter markerade fint på båda hundarna denna dag ( 16 apporter allt som allt).

I dag blir det till att fortsätta med spårandet, sålänge hundarna är motiverade kan man inte träna för mycket på den här låga nivån. Och utan bra spårträning blir det ju inte heller någon bra rapporthund 🙂